lördag 26 juni 2010

Väck dramatiken till liv med din Mac

Skriver du på en spännande bok eller på ett underhållande filmmanus? Då kanske du behöver ett mer specialinriktat projekthanteringsverktyg än Scrivener och Ulysses.

Scrivener eller Ulysses är breda projekthanterare som fungerar utmärkt för de flesta skrivprojekt, men för den som verkligen vill berätta en historia och jobba mot film, TV och teater så finns det mer specialiserade verktyg.

StoryIst

StoryIst är nog det snyggaste och ett av de kraftfullaste programmen jag har stött på. Det har en ren och snygg användarmiljö som känns väldigt Macig. Ordbehandslingsfunktionerna är mer avancerade än i Scrivener och Ulysses - du kan skriva fotnoter och har stor kontroll över layout. 

Det som utmärker StoryIst är att det kommer med malla för skrivprojekt som filmmanus och böcker, och att det är uppbyggt för att hjälpa till med utvecklingen av ens berättelse. I likhet med Scrivener lägger man upp anteckningar och texter på en anteckningstavla för bättre översikt och omflyttning av delarna i ens manus. Lösningen i StoryIst är snyggare och mer lättanvänd än i Scrivener. Du kan t o m lägga upp bilder som illustrerar olika manusdelar.

Det är enkelt att lägga upp och sortera anteckningar om miljöer och karaktärer, vilket förenklar översikten och hjälper till med att man har koll på skrivandet.

Exportmöjligheterna är utmärkta och man kan även exportera till ePub format, ett standardformat för e-böcker.

För kortare textprojekt eller vetenskapliga essäer eller faktaböcker, så känns StoryIst mindre lämpad. Det är väldigt anpassat för dig som har en dramatiserad berättelse att skriva och för det så rekommenderar jag det varmt.

http://storyist.com/index.html 

StoryMill

StoryMill är för dig som skriver romaner. Du som fyller dina texter med händelser, mijöer och karaktärer, och som gärna har koll på struktur och tid, kan ha stor hjälp av StoryMill. 

Det här verktyget fungerar mer som en databas. Det är ett program som håller koll på dina miljöer, karaktärer och det har även en tidslinje för att du ska se hur din berättelse utvecklar sig. 

Programmet lämpar sig utmärkt för dig som har en klar berättelse, en story, att skriva, där du allra helst redan har ett synopsis innan eller iaf rätt klar idé om vad du vill skriva. Och det är en fördel om du är förtrogen med och följer den anglosaxiska modellen för dramaturgi (som de flesta filmer och pjäser är uppbyggda efter).

StoryMill passar sämre för dig som vill skriva fritt och låta berättelsen utveckla sig som den vill, det mer eptiska romanskrivandet.

http://www.marinersoftware.com/sitepage.php?page=127 

Montage

Montage har samma utvecklare som StoryMill och programmen påminner väldigt mycket om varandra, men Montage är inriktat helt på teater och filmmanus. Det hjälper dig med scennumrering, karaktärsutveckling, tidslinje över filmen/teatern, och en överblick över scener. Ett utmärkt program i sin genre, och ett prisvärt alternativ till "branschstandarden" FInal Draft (som Montage kan utväxla text med).

http://www.marinersoftware.com/sitepage.php?page=104 

Movie Magic Screewnriter

Screenwriter är ett populärt program och alternativ till Final Draft. Passar utmärkt för alla typer av filmprojekt, även animerade filmer, och det har till och med en hel del inbyggda funktioner för produktionsplanering, alltså det steget som kommer efter manusskrivandet. 

Dyrare än Montage, men jobbar du i Hollywood så kan detta vara just det program du behöver.

http://www.screenplay.com/ 


Final Draft
Detta är manusprogrammet som alla andra jämför sig med, standarden inom branschen. Dyrt, proffsigt, många funktioner och ett program som både älskas och hatas (och just därför finns det flera alternativ till det). Helt klart ett program värt att titta närmare på. Många av de andra programmen kan exportera till Final Draft, vilket tydligt visar den dominans som Final Draft har på marknaden. Inte bäst, men störst.



Bästa hälsningar från mig
Raphael Mabo
---
Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo
Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo
Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar