lördag 26 juni 2010

Skribenter, få mer struktur på din text!


Skriver du texter och har svårt att få överblick på ditt material? Ägnar du mer tid åt att få texten snygg i ordbehandlaren än att skriva texten? Behöver du kunna skriva anteckningar och kommentarer till ditt textprojekt, kanske en lista över karaktärer, tankar om historiens utveckling, några snabbt nedkastade idéer som inte är fullt utvecklade än? Då kan det vara ett projektverktyg för text som du letar efter!

  Som skribent är jag ständigt på jakt efter det ultimata verktyget som kan hjälpa mig med struktur och ordning på mina texter och samtidigt erbjuda en miljö som är så fri från distraherande element som möjligt så att jag helt kan koncentrera mig på texten.

   Till Mac finns det mängder med projekthanteringsverktyg för skribenter, vissa av dem är särskilt inriktade på romaner, andra på teater och filmmanus, några är mer anpassade för vetenskapliga uppsattser, essäer, och några är mer generella för att passa oika typer av textjobb.

   En projekthanterare för text är ett program där du inte bara skriver själva texten, utan det finns möjligheter till anteckningar om texten och möjlighet att spara researchmaterial med mediainnehåll tillsammans med texten. De flesta projekthanterare är uppbyggda kring tre fält: ett fält där du har fil- och avsnittshantering, där du har en överblick över allt ditt material och enkelt kan flytta omkring i en ordning som passar dig. Ett fält för anteckningar och information om ditt projekt, hos vissa projektverktyg hamnar anteckningarna i sökbar databas. Slutligen ett fält som är själva skrivytan, där du skriver texten.

  Syftet med en projekthanterare är att få klart ett utkast som du sedan exporterar till en ordbehandlare eller layoutprogram för att fixa till den slutliga finishen med typsnitt och layout. Projekthanterarna har begränsade funktioner för avancerad layout, de är helt inriktade på texten.

  Under ett par års tid har jag arbetat i Scrivener, som är en väldigt prisvärd projekthanterare uppbyggd i en hierarkisk struktur och med ett snyggt gränsnitt. Scrivener skiljer på text som tillhör projektet man skriver och researchmaterial. En rolig detalj med Scrivener är att man kan få upp ens avsnitt som lappar på en anlagstavla - det klassiska sättet att arbeta på innan datorer uppfanns. Här är det lätt att flytta omkring avsnitt och se hur de förhåller sig till varandra.

  Scrivener har även ett avancerat fullskärmsläge där du själv styr hur ren eller distraherande din skrivmiljö ska vara.

  Trots min kärlek för Scrivener så känner jag nu att det är dags att gå vidare, för jag har hittat en ny kärlek: Ulysses 2. Ulysses har funnits i sex år och är själva modern till projektverktyg på Macen. Det speciella med Ulysses är fokuset på innehållet framför formen. Olika avsnitt i texten som titel, rubrik, underrubrik och så vidare, markeras med olika färger istället för ett särskilt typsnitt eller stil. Du lägger in markeringar i texten för olika paragrafer och rubriker. Vid utskrift och export så omvandlas dessa till stilformat som du definierar i efterhand.



  Du kan alltså helt koncentrera dig på texten framför textens utseende. I exempelvis Scrivener så avskiljs de olika avsnitten i texten med typsnitt och stilar - först väljer du en stil och utseende,  och sedan ger du stilen ett namn. I Ulysses jobbar du alltså tvärtom.

  Ulysses har en renare och enklare mijlö att jobba i. Det är lättare att se statusen på de olika avsnitten i texten och varje avsnitt kan ha flera anteckningar som ligger i en lista.

  Läget för att bara se texten och inga störande grafiska element, är renare och enklare än i Scrivener. 

  En stor fördel för Ulysses är att det finns på svenska och 10 andra språk, vilket gör det trivsammare att jobba med.

   Tyvärr är Ulysses något dyrare än Scrivener, men jag betalar gärna de extra pengarna för ett svenskt program. Ulysses finns även i en nedbantad version som har sämre exportmöjligheter (man har bantat på tillgängliga exportformat) och sorteringsmöjlighet för riktigt stora texter, men i grunden är det ju samma program och för den som skriver kortare texter – bloggar, artiklar, noveller – så kan den enklare Ulysses vara ett alternativ.



Ulysses kostar 49.95 EUR och jag rekommenderar det varmt!



http://www.the-soulmen.com/ulysses/ 


Bästa hälsningar från mig
Raphael Mabo
---
Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo
Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo
Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo Raphael Mabo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar