lördag 7 april 2012

Raphael Mabo : Publicera böcker digitalt med iBooks

För några månader sedan släppte Apple programmet iBooks Author, ett gratisprogram designat för Lion och som är ett program för design av böcker för Apples tjänst iBooks. Böckerna kan vara vanliga textböcker, men de kan också vara interaktiva med multimedia innehåll. Att använda iBooks är enkelt och påminner om Pages.

Det som kan upplevas som mindre lätt är själva publiceringen, det vill säga hur man gör när boken väl är färdig. Det finns två valmöjligheter - den ena är att publicera via ett gratiskonto på iTunes som innehållsleverantör, detta innebär att de böcker du publicerar ska vara gratis. Du får alltså inte ersättning för dessa böcker. Detta alternativ är det enklaste. Det är bara att anmäla sig som leverantör på Apples sida och logga in med sitt vanliga Apple ID för iTunes och sen får man ladda ner ett program som heter iTunes Producer som laddar upp ens bok till iTunes.

Vill man sälja sina böcker blir det genast krångligare därför att man behöver ett skatte-ID hos den amerikanska skattemyndigheten, och man behöver även ISBN-nummer, en kod som identifierar ens bok. Proceduren för detta går att ta sig igenom för en svensk, men det är något krångligt. Det finns andra alternativ, och ett mycket bra sådant är att använda sig av en mellanhand - det finns företag som är specialiserade på att leverera innehåll till iTunes och andra digitala nedladdningsbutiker. Dessa företag har redan amerikanskt skattenummer och de kan registrera ett ISBN-nummer åt dig. Dessa tar ut en liten smärre avgift för besväret, men å andra sidan skickas boken till flera internetaffärer, alltså inte bara iTunes utan även Amazon med flera. Och du får dina pengar från försäljningen insatt på ditt PayPal-konto. Enkelt och bra. 

Här är några alternativ för detta:

http://www.lulu.com/apple-ipad-publishing 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar